Jeśli Snapchat Memory ma dla Ciebie znaczenie, nie poprzestawaj na oglądaniu go w aplikacji. Zewnętrzny poradnik wskazuje, że Memories są powiązane z kontem Snapchat, więc utrata dostępu do konta może uniemożliwić ich otwarcie; zaleca przechowywanie drugiej kopii poza Snapchatem. Przeczytaj ostrzeżenie dotyczące dostępu do konta.
Wykonaj te czynności w podanej kolejności:
- Zapisz Snapy i Stories w Memories.
- Upewnij się, że Backup Progress pokazuje Complete.
- Utwórz osobną kopię za pomocą eksportu My Data w Snapchacie.
- Chroń prywatne Snapy, nie gubiąc kodu dostępu.
Zbuduj niezależne archiwum publicznych treści społecznościowych, którymi zarządzasz w obsługiwanych sieciach. SocialGuardian używa publicznej nazwy użytkownika zamiast hasła i archiwizuje posty, Stories oraz filmy. Zacznij przechowywać publiczne treści
Prawidłowe zapisywanie nowych Snapów, Stories i elementów z Rolki aparatu
Zapisywanie całej Story w Memories
- Stuknij Bitmoji lub ikonę Story u góry, aby otworzyć My Account.
- Stuknij ikonę pobierania obok Story.
To ścieżka Snapchata służąca do zapisywania całej Story w Memories. Zobacz instrukcje Snapchata dotyczące Stories.
Aby zapisać tylko jednego Snapa ze Story:
- Stuknij Bitmoji lub ikonę Story u góry, aby otworzyć My Account.
- Stuknij ikonę Story, aby ją wyświetlić.
- Naciśnij i przytrzymaj Snapa, którego chcesz zapisać.
- Stuknij Save Snap.
Snapchat opisuje tę ścieżkę zapisywania pojedynczego Snapa. Jeśli uczestniczysz w Story innej osoby, Snapchat informuje, że możesz zapisać tylko Snapy dodane przez siebie. Przeczytaj o ograniczeniu dotyczącym własności.
Zapisywanie nowego Snapa
Utwórz Snapa, a następnie stuknij ikonę pobierania na dole, aby zapisać go w Memories. Instrukcja zapisywania Snapchata opisuje ten krok.
Zapisywanie przyszłych Snapów w Memories i Rolkę aparatu
Ustawienie Save Button w Snapchacie pozwala wybrać miejsce zapisywania Snapów:
- Otwórz My Account.
- Stuknij ikonę koła zębatego, aby otworzyć Settings.
- Przewiń do App & Privacy i stuknij My App.
- W sekcji Customize My App stuknij Memories.
- Stuknij Save Button.
- Wybierz Memories, Memories & Camera Roll albo Camera Roll.
Zobacz instrukcje Snapchata dotyczące Save Button. Snapchat informuje również, że nie tworzy kopii zapasowej multimediów z Rolki aparatu w Memories. Sprawdź wskazówki Snapchata dotyczące kopii zapasowej.
Włącz automatyczny zapis Story i Smart Backup
Włączanie Auto-Save My Story Snaps
- W My Account stuknij ikonę koła zębatego, aby otworzyć Settings.
- Przewiń do App & Privacy i stuknij My App.
- W sekcji Customize My App stuknij Memories.
- Stuknij Auto-Save My Story Snaps.
Aktualna ścieżka automatycznego zapisu w Snapchacie sprawia, że nowe Snapy z My Story trafiają do Memories zgodnie z tym ustawieniem.
Włączanie Smart Backup
- W My Account stuknij ikonę koła zębatego, aby otworzyć Settings.
- Przewiń do App & Privacy i stuknij My App.
- Stuknij Memories.
- Włącz Smart Backup.
Po włączeniu Smart Backup Snapchat informuje, że Memories mogą być tworzone przez sieć komórkową, gdy Wi-Fi jest niedostępne. Przeczytaj wskazówki Snapchata dotyczące Smart Backup.
Jeśli zarządzasz również publicznymi profilami na Instagramie, TikToku, YouTube, X, Facebooku, LinkedIn, Twitchu lub Pintereście, SocialGuardian codziennie automatycznie tworzy kopie zapasowe i pozwala zarządzać wieloma profilami z jednego panelu. Skonfiguruj swoje archiwum
Sprawdź, czy Memories mają pełną kopię zapasową
Wykonaj to sprawdzenie przed wylogowaniem, zmianą urządzenia lub odinstalowaniem Snapchata:
- W My Account stuknij ikonę koła zębatego, aby otworzyć Settings.
- Przewiń do Apps & Privacy i stuknij My App.
- W sekcji Customize My App stuknij Memories.
- Sprawdź, czy Backup Progress pokazuje Complete.
Instrukcje Snapchata dotyczące weryfikacji wskazują, jakiego statusu szukać.
Jeśli Backup Progress pokazuje „# Snaps Remaining” lub „No Network Connection”, Memories nie mają pełnej kopii zapasowej. Snapchat zaleca skorzystanie z dobrego połączenia komórkowego albo połączenie z Wi-Fi. Zobacz wskazówki dotyczące rozwiązywania problemów.
Ikona kopii zapasowej przy Snapie lub Story w Memories oznacza, że ten element nie został jeszcze zabezpieczony. Snapchat informuje również, że utraconych Memories, których kopia nie została pomyślnie utworzona, nie można odzyskać. Przeczytaj ostrzeżenie Snapchata.
Pobierz wszystkie Memories za pomocą Snapchat My Data
Aby mieć niezależną kopię pod własną kontrolą, poproś o eksport Memories za pomocą funkcji My Data w Snapchacie.
Poproś o eksport
- Zaloguj się na accounts.snapchat.com albo otwórz Settings w Snapchacie i wybierz My Data.
- Kliknij My Data.
- Wybierz dane, które chcesz uwzględnić.
- W sekcji Select data to include włącz Export your Memories.
- Kliknij Request Only Memories.
- Wybierz zakres dat.
- Potwierdź adres e-mail do powiadomień.
- Kliknij Submit.
Instrukcje Snapchata dotyczące My Data opisują składanie wniosku i opcję eksportu wyłącznie Memories. Szerszy plik Download My Data może zawierać historię Snapów, zapisaną historię czatów, Memories, znajomych, lokalizację i historię wyszukiwania. Zobacz dostępne kategorie.
Snapchat informuje, że pobieranie jest dostarczane jako plik ZIP. Czas przetwarzania zależy od rozmiaru pobieranych danych; Snapchat stara się dostarczyć dane w ciągu 7 dni, ale duże pobrania mogą potrwać dłużej. Przeczytaj informację o czasie przetwarzania.
Pobierz Memories z pliku ZIP
- Użyj linku z wiadomości e-mail, gdy eksport będzie gotowy, albo otwórz ostatnie eksporty.
- Wybierz See exports.
- Wybierz Download.
- Rozpakuj plik ZIP.
- Otwórz index.html w przeglądarce.
- Wybierz Memories w menu po lewej.
- Pobierz pojedyncze Memories albo wszystkie naraz.
Snapchat podaje te czynności po pobraniu danych.
Chroń prywatne Snapy bez utraty kodu dostępu
My Eyes Only to obszar chroniony kodem dostępu, do którego można przenieść Snapy i Stories z Memories. Do ich wyświetlenia potrzebujesz kodu My Eyes Only, a Team Snapchat nie może pomóc w ich odzyskaniu, jeśli zapomnisz tego kodu. Przeczytaj wskazówki Snapchata dotyczące My Eyes Only.
Do My Eyes Only można przenieść tylko Snapy ze zdjęciami oraz Snapy wideo krótsze niż 10 sekund. Sprawdź ograniczenia dotyczące treści.
Przy pierwszej konfiguracji ścieżki różnią się zależnie od platformy.
iOS
- Przesuń palcem w górę z ekranu aparatu, aby otworzyć Memories.
- Naciśnij i przytrzymaj Snapa, stuknij More, a następnie Hide Snap (My Eyes Only).
- Stuknij Quick Setup.
- Wybierz 4-cyfrowy kod dostępu i wprowadź go ponownie, aby go potwierdzić.
- Stuknij Continue, a następnie Finish.
Instrukcje Snapchata dla iOS opisują ten proces.
Android
- Przesuń palcem w górę z ekranu aparatu, aby otworzyć Memories.
- Naciśnij i przytrzymaj Snapa, a następnie stuknij Hide.
- Stuknij Quick Setup.
- Wybierz 4-cyfrowy kod dostępu i wprowadź go ponownie, aby go potwierdzić.
- Stuknij Continue, a następnie Finish.
Instrukcje Snapchata dla Androida opisują ten proces.
Powtarzalna lista kontrolna zabezpieczania treści na Snapchacie
Stosuj tę kolejność za każdym razem, gdy dodajesz ważne treści:
- Zapisuj nowe Snapy ikoną pobierania, a całe Stories ikoną pobierania Story. Sprawdź ścieżki zapisywania.
- Włącz Auto-Save My Story Snaps i Smart Backup. Sprawdź ścieżki ustawień oraz działanie Smart Backup.
- Sprawdzaj Backup Progress, aż pojawi się Complete. Sprawdź zasady weryfikacji Snapchata.
- Poproś o eksport My Data obejmujący wyłącznie Memories i pobierz wynikowe pliki. Sprawdź proces eksportu.
- Jeśli korzystasz z prywatnego obszaru, przechowuj kod My Eyes Only w bezpiecznym miejscu. Przeczytaj ostrzeżenie dotyczące kodu.
W przypadku innych publicznych profili społecznościowych SocialGuardian przechowuje niezależną kopię, codziennie automatycznie tworzy kopie zapasowe, obsługuje wiele profili w jednym panelu i pozwala w dowolnym momencie wyeksportować pełne archiwum. Zobacz, jak działa archiwum.
Nie przechowuj publicznych postów, Stories, filmów, podpisów i metadanych tylko w jednym miejscu. SocialGuardian codziennie tworzy kopie zapasowe obsługiwanych profili społecznościowych i przechowuje niezależne archiwum możliwe do wyeksportowania. Zacznij budować swoje archiwum